Čatní ze zachráněného ovoce a zeleniny se hodí do burgeru nebo dipu

Všestranná ingredience, kterou v kuchyni rozhodně oceníte. To je čatní, tradiční pochoutka původem z Indie. Ze zachráněných zbytků ovoce a zeleniny jej u nás vyrábí značka Titbit, která v rámci vlastní výroby zachraňuje nestandardní ovoce a zeleninu (malé, zralé, vrásčité, mechanicky narušené kusy) místo toho, aby končily v bio odpadu. A tak v projektu Titbit Beze zbytku vznikají džemy, povidla, exotické pálenky nebo pikantní čatní.

Ochutnat můžete třeba klasické cibulové čatní, které se pyšní oceněním Česká chuťovka. Skvěle se hodí k masu, do hamburgerů a obecně ke grilování. Vynikne i na toastech a sendvičích nebo jako dochucovadlo do domácích omáček a dipů, což oceníte při přípravě pohoštění pro návštěvy nebo na Vánoce či Silvestra. A pokud preferujete pikantní chuť, zkuste variantu „hot“ s přídavkem chilli.

Máte rádi sladší a jemnější čatní? Pak by vám mělo zachutnat mangové, na které byla využita hned tři zachráněná, oloupaná a vypeckovaná krásně zralá a voňavá manga, která jen nesplňovala požadavky maloobchodů. Ta jsou doplněna o jednu chilli papričku, dva stroužky česneku a zázvor. Mangové čatní se hodí ke steakům, smaženým nebo pečeným masovým pokrmům i smaženým sýrům. Má svěží ovocnou chuť a když ho smícháte s jogurtem, vznikne lehký a chutný dip. Milovníky fíků pak potěší fíkové čatní, které ladí s masem či sýry a skvěle doplní nejen slavnostní tabuli.

Čatní ze zachráněné zeleniny a ovoce si můžete spolu s dalším nákupem zakoupit na e-shopu Košík.cz.