Tříkrálová sbírka bude letos virtuální

My Tři králové jdeme k vám, štěstí, zdraví… Letos tradiční koleda v ulicích měst a obcí nezazní. Tříkrálová sbírka se poprvé ve své historii uskuteční v online formě. Některé charity rozmístí kasičky na místa, kam chodí více lidí, například obchody nebo úřady.

„Po dobu trvání pátého stupně PES kolednické skupinky do ulic nevyrazí. Zdraví koledníků i dárců je pro nás na prvním místě a koleda se proto zatím uskuteční pouze ve virtuálním prostoru,“ informovala Charita České republiky. Proto Charita v Pardubicích aktuálně hledá místa, kde by mohly být kasičky Tříkrálové sbírky. „Ve výjimečné době prosíme o výjimečnou pomoc s umístěním pokladniček Tříkrálové sbírky v otevřených obchodech, firmách, lékárnách, institucích. Pomoc bychom uvítali zejména v Pardubicích, ale i v dalších obcích,“ uvedl Jan Lohynský z pardubické charity.

S přípravou na netradiční formu sbírky začali už před několika týdny v Oblastní charitě v Poličce. Pokladničky se objeví na obecních úřadech a dalších místech, kam lidé chodí. „Máme vyjednanou podporu od města i od poličského rodáka, sportovce Martina Doktora, který natočil s dalšími osobnostmi poutavý a upřímný video spot. Oslovili jsme síť obchodů v regionu. Vyšel nám vstříc COOP Havlíčkův Brod, že můžeme do všech jejich obchodů umístit pokladničky. Stejně tak jsme se domluvili se svitavským Qantem a místními obchodníky,“ vysvětlil Martin Dvořák, ředitel Oblastní charity Polička. Výtěžek sbírky v Poličce a okolních obcích půjde na domácí hospicovou péči. Charita v Moravské Třebové využije výtěžek na pokračování přímé pomoci potřebným rodinám a občanům z regionu, na nákup zdravotních pomůcek pro půjčovnu pomůcek a na rozvoj dobrovolnického centra Charity Moravská Třebová.

A jak bude Tříkrálová sbírka probíhat v online verzi? Na webu www.trikralovasbirka.cz si lidé přehrají video s online koledou a příspět mohou prostřednictvím virtuální kasičky. Po zadání názvu vašeho města, obce nebo PSČ si můžete vybrat koledující organizaci. Pokud necháte pole prázdné nebo nevyberete konkrétní organizaci, váš příspěvek se rozdělí mezi všechny charity.

Foto ilustrační